"Barszcz Wigilijny"
Składniki:1.5 l wywaru z warzyw, 250 ml wywaru z ryb (niekoniecznie), 0.5 kg buraków, 6 dkg cebuli, 2 dkg suszonych grzybów, 2-3 dkg masła, koperek, sól, cukier, czosnek i kwas z buraków do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Buraki umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować. Miękkie buraki wyjąć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wywar z warzyw połączyć z wywarem z ryb i grzybów, dodać buraki, chwilę pogotować. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, dodać do przecedzongo barszczu razem z posiekanymi grzybami, doprawić do smaku. Podawać z uszkami z grzybów.
"Karp po żydowsku"
Składniki:Karp (ok. 1,5 kg), 15 dag margaryny, 4 duże cebule, szklanka piwa, sok z cytryny, po 10 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 3 listki laurowe, cukier, sól
Sposób przyrządzenia:
Karpia sprawić, odfiletować, opłukać, podzielić na porcje, lekko skropić sokiem z cytryny. Do brytfanny włożyć cebulę pokrojoną w krążki, margarynę, listki laurowe, ziele angielskie. Wlać po szklance wody i piwa, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, zagotować. Po 10 min dodać karpia i gotować 10-15 min. Miękką rybę wyłożyć na półmisek. Sos przetrzeć przez sito, podgrzać i zalać karpia. Jeść z chlebem i surówką.
"Karp w piwie"
Składniki:135 dag karpia, 1 dag mąki, 15 dag masła, 8 dag cebuli, 5 dag selera, 6 dag pietruszki, 10 dag pieczarek, 1/5 l piwa jasnego, sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Karpia filetować, wyporcjować, posolić, oprószyć mąką, solą, pieprzem, obsmażyć na części masła. Warzywa pokroić w paski, poddusić na reszcie masła do miękkości. Zalać je piwem. Do warzyw włożyć porcje usmażonego karpia i razem dusić ok. 15 min. Podawać z ziemniakami.
"Pierogi z kapustą i grzybami"
Składniki:Farsz: kapusta kiszona, masło, cebula, olej, suszone grzyby, sól, pieprz, liść, ziele
Ciasto: mąka, sól, woda, jaja
Sposób przyrządzenia:
Namoczone grzyby gotujemy, a następnie drobno kroimy. Kapustę płuczemy, kroimy i gotujemy z dodatkiem liścia, ziela, pieprzu, soli i masła. Cebulę drobno kroimy, smażymy i dodajemy pokrojone grzyby. Po usmażeniu dodajemy do kapusty i dusimy aż do odparowania płynu. W tym czasie wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je i wycinamy szklanką krążki. Na każdym krążku układamy farsz, zakładamy brzegi ciasta i dociskamy Gotowe już pierogi gotujemy we wrzącej wodzie 3 minuty.
"Śledzie po Kaszubsku"
Składniki:8 sztuk zrolowanych, gotowych śledzi po Kaszubsku (ze słoika lub na wagę), 2 niewielkie cebule, 3 średnie ogórki kiszone, duża czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Śledzie ułożyć na małym półmisku tak, aby brzegi półmiska pozostały wolne. Ogórki kiszone obrać i pokroić w kostkę. Cebulę oraz paprykę obrać i drobno posiekać. Śledzie obłożyć dookoła ogórkami, cebulą i papryką. Udekorować pietruszką.
"Wigilijny kompot z suszonych owoców"
Składniki:śliwki kalifornijskie, figi, gruszki, jabłka, morele, cukier, cytryna
Sposób przyrządzenia:
Śliwki, figi i morele płuczemy, wkładamy do oddzielnych naczyń i zalewamy zimną, przegotowaną wodą. Moczymy je przez całą noc. Natomiast jabłka, gruszki można namoczyć na kilka godzin wcześniej. Owoce gotujemy oddzielnie. Śliwki tylko zagotowujemy z dodatkiem cukru, a figi i morele gotujemy z dodatkiem cukru, soku i skórki z cytryny przez 5 minut. Jabłka i gruszki gotujemy także z cukrem, ale przez 15 minut. Po ugotowaniu owoców, łączymy je, schładzamy.