Fantastyczny prezent

Znajdź pomysł na prezent na każdą okazję...

Potrawy świąteczne i wigilijne

Boże Narodzenie - przepisy na potrawy świąteczne i wigilijne

"Barszcz Wigilijny"

Składniki:
1.5 l wywaru z warzyw, 250 ml wywaru z ryb (niekoniecznie), 0.5 kg buraków, 6 dkg cebuli, 2 dkg suszonych grzybów, 2-3 dkg masła, koperek, sól, cukier, czosnek i kwas z buraków do smaku.

Sposób przyrządzenia:
Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Buraki umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować. Miękkie buraki wyjąć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wywar z warzyw połączyć z wywarem z ryb i grzybów, dodać buraki, chwilę pogotować. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, dodać do przecedzongo barszczu razem z posiekanymi grzybami, doprawić do smaku. Podawać z uszkami z grzybów.

"Karp po żydowsku"

Składniki:
Karp (ok. 1,5 kg), 15 dag margaryny, 4 duże cebule, szklanka piwa, sok z cytryny, po 10 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 3 listki laurowe, cukier, sól

Sposób przyrządzenia:
Karpia sprawić, odfiletować, opłukać, podzielić na porcje, lekko skropić sokiem z cytryny. Do brytfanny włożyć cebulę pokrojoną w krążki, margarynę, listki laurowe, ziele angielskie. Wlać po szklance wody i piwa, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, zagotować. Po 10 min dodać karpia i gotować 10-15 min. Miękką rybę wyłożyć na półmisek. Sos przetrzeć przez sito, podgrzać i zalać karpia. Jeść z chlebem i surówką.

"Karp w piwie"

Składniki:
135 dag karpia, 1 dag mąki, 15 dag masła, 8 dag cebuli, 5 dag selera, 6 dag pietruszki, 10 dag pieczarek, 1/5 l piwa jasnego, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Karpia filetować, wyporcjować, posolić, oprószyć mąką, solą, pieprzem, obsmażyć na części masła. Warzywa pokroić w paski, poddusić na reszcie masła do miękkości. Zalać je piwem. Do warzyw włożyć porcje usmażonego karpia i razem dusić ok. 15 min. Podawać z ziemniakami.

"Pierogi z kapustą i grzybami"

Składniki:
Farsz: kapusta kiszona, masło, cebula, olej, suszone grzyby, sól, pieprz, liść, ziele
Ciasto: mąka, sól, woda, jaja

Sposób przyrządzenia:
Namoczone grzyby gotujemy, a następnie drobno kroimy. Kapustę płuczemy, kroimy i gotujemy z dodatkiem liścia, ziela, pieprzu, soli i masła. Cebulę drobno kroimy, smażymy i dodajemy pokrojone grzyby. Po usmażeniu dodajemy do kapusty i dusimy aż do odparowania płynu. W tym czasie wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je i wycinamy szklanką krążki. Na każdym krążku układamy farsz, zakładamy brzegi ciasta i dociskamy Gotowe już pierogi gotujemy we wrzącej wodzie 3 minuty.

"Śledzie po Kaszubsku"

Składniki:
8 sztuk zrolowanych, gotowych śledzi po Kaszubsku (ze słoika lub na wagę), 2 niewielkie cebule, 3 średnie ogórki kiszone, duża czerwona papryka

Sposób przyrządzenia:
Śledzie ułożyć na małym półmisku tak, aby brzegi półmiska pozostały wolne. Ogórki kiszone obrać i pokroić w kostkę. Cebulę oraz paprykę obrać i drobno posiekać. Śledzie obłożyć dookoła ogórkami, cebulą i papryką. Udekorować pietruszką.

"Wigilijny kompot z suszonych owoców"

Składniki:
śliwki kalifornijskie, figi, gruszki, jabłka, morele, cukier, cytryna

Sposób przyrządzenia:
Śliwki, figi i morele płuczemy, wkładamy do oddzielnych naczyń i zalewamy zimną, przegotowaną wodą. Moczymy je przez całą noc. Natomiast jabłka, gruszki można namoczyć na kilka godzin wcześniej. Owoce gotujemy oddzielnie. Śliwki tylko zagotowujemy z dodatkiem cukru, a figi i morele gotujemy z dodatkiem cukru, soku i skórki z cytryny przez 5 minut. Jabłka i gruszki gotujemy także z cukrem, ale przez 15 minut. Po ugotowaniu owoców, łączymy je, schładzamy.

Fantastyczny prezent na każdą okazję Prezent dla każdego - prezent -
Prezenty dajemy z różnych okazji, ale w każdym przypadku obdarowywanie niesie wiele radości zarówno osobie obdarowanej jak i wręczającej upominek. Jest wiele okazji w ciągu roku, kiedy dawanie prezentów jest już tradycją. Urodziny, imieniny, rocznice, święta. Jest jednak szereg okazji bardziej indywidualnych, kiedy prezent sprawi równie ogromną radość m.in. ukończenie szkoły, nowa praca, narodziny dziecka, kupno nowego mieszkania. Uczczenie tych momentów małym upominkiem na pewno będzie miła niespodzianką dla osoby obdarowanej.