Fantastyczny prezent

Znajdź pomysł na prezent na każdą okazję...

Przepisy Wielkanocne

Wielkanoc - przepisy na potrawy wielkanocne

Wielkanoc wiąże sie z tradycyjnymi ciastami wielkanocnymi. Każdy pamieta z dzieciństwa pyszne słodkości które przygotowywały nasze mamy lub babcie. Ten smak mazurków i bab drozdzowych pozostaje na zawsze w pamięci i nie dorówna tym tradycyjnym żadne zakupione w cukierni ciasto.

Mazurki wielkanocne wypieka się w różnych kształtach - owalnych, trójkątnych, kwadratowych.

Wielkanoc tradycyjnie świętujemy przy suto zastawionym stole. Pojawiają się dania z jaj, mięs, wędliny i tradycyjne żurki wielkanocne.

Zapraszamy do skorzystania z naszych sprawdzonych przepisów na wielkanocne potrawy.

"Baba wielkanocna z orzechami"

Składniki:
6 dkg mąki ziemniaczanej, 6 dkg mąki pszennej, 6 jajek, 0.75 szkl. cukru pudru, sok z cytryny, lukier, kilka orzechów włoskich

Sposób przyrządzenia:
Jajka myjemy, a następnie oddzielamy żółtka od białek. Cukier puder ucieramy z żółtkami aż staną się białe, a masa będzie gładka i puszysta. Dodajemy sok z cytryny do utartej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Mieszając wsypujemy przesianą mąką. Formę wykładamy papierem do pieczenia Paclan i napełniamy ciastem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C i pieczemy babkę ok. 40 min. Kiedy ciasto przybierze złoty kolor, wyciągamy je z piekarnika i formy. Następnie lukrujemy i dekorujemy połówkami orzechów.

"Mazurek Wielkanocny"

Składniki:
½ kg mąki pszennej, 3 żółtka, 1 jajko, ½ szklanki słodkiej śmietanki, 1 szklanka cukru, 25 dag masła, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 25 dag rodzynek, skórka otarta z cytryny. Do dekoracji: 5 dag migdałów, 1 żółtko

Sposób przyrządzenia:
Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i śmietanką. W oddzielnym naczyniu utrzeć masło na puszystą masę i stopniowo łączyć je z masą jajeczną oraz mąką. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać. Całość przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać obranymi i pokrojonymi w plastry migdałami. Mazurek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 150 °C. Mazurek jest najlepszy na drugi, trzeci dzień.

"Żurek Wielkanocny"

Składniki:
1,5 l wywaru z mięsa i warzyw, 1 l żuru, 50 dag surowej białej kiełbasy, 4 jajka na twardo, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 30 dag pieczarek, 1 łyżka startego chrzanu, 5 ząbków czosnku, 3 liście laurowe, 1,5 łyżki majeranku, 10 ziarenek czarnego pieprzu, sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kiełbasę zalać gorącym wywarem, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30 min. Wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Wyjąć kiełbasę, zupę przecedzić. Dodać chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiełbasę pokroić w plastry. Dodać da żurku. Pieczarki pokroić na ćwiartki, lekko podsmażyć i wrzucić do żuru. Zagotować. Podawać z połówkami jajek.

"Wielkanocne jajka z łososiem"

Składniki:
6 jajek, 25 dag wędzonego łososia w plasterkach, 2 łyżki masła, sól i pieprz, cytryna

Sposób przyrządzenia:
1/3 łososia pokroić w cienkie paseczki i obsmażyć na maśle. Wbić jajka i smarzyć aż się zetną mieszając od czasu do czasu, dodać sól i pieprz. Przybrać pozostałym łososiem, pokropić cytryną

"Ciasteczka wielkanocne"

Składniki:
15 dag masła lub margaryny, 30 dag mąki pszennej (dodatkowo do podsypywania), 10 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag cukru pudru, 1 jajko + 1 żółtko, 1 łyżka śmietany, cukier waniliowy, lukier lub czekolada do ozdabiania

Sposób przyrządzenia:
Mąki wymieszać z cukrem pudrem , cukrem waniliowym i posiekać z masłem. Dodać jajko , żółtko , śmietanę i szybko zagnieść (gdyby ciasto było zbyt luźne , dosypać mąki). Rozwałkować na pergaminie na grubość ok. 3 mm i wykrawać foremką dowolne kształty. Ciasteczka przenieść razem z pergaminem na blachę i piec ok. 20 minut w temp. 180 st.C. Po ostudzeniu można je polukrować , oblać czekoladą , przełożyć marmoladą lub jedynie posypać cukrem pudrem.

Fantastyczny prezent na każdą okazję Prezent dla każdego - prezent -
Prezenty dajemy z różnych okazji, ale w każdym przypadku obdarowywanie niesie wiele radości zarówno osobie obdarowanej jak i wręczającej upominek. Jest wiele okazji w ciągu roku, kiedy dawanie prezentów jest już tradycją. Urodziny, imieniny, rocznice, święta. Jest jednak szereg okazji bardziej indywidualnych, kiedy prezent sprawi równie ogromną radość m.in. ukończenie szkoły, nowa praca, narodziny dziecka, kupno nowego mieszkania. Uczczenie tych momentów małym upominkiem na pewno będzie miła niespodzianką dla osoby obdarowanej.