Wielkanoc wiąże sie z tradycyjnymi ciastami wielkanocnymi. Każdy pamieta z dzieciństwa pyszne słodkości które przygotowywały nasze mamy lub babcie. Ten smak mazurków i bab drozdzowych pozostaje na zawsze w pamięci i nie dorówna tym tradycyjnym żadne zakupione w cukierni ciasto.
Mazurki wielkanocne wypieka się w różnych kształtach - owalnych, trójkątnych, kwadratowych.
Wielkanoc tradycyjnie świętujemy przy suto zastawionym stole. Pojawiają się dania z jaj, mięs, wędliny i tradycyjne żurki wielkanocne.
Zapraszamy do skorzystania z naszych sprawdzonych przepisów na wielkanocne potrawy.
"Baba wielkanocna z orzechami"
Składniki:6 dkg mąki ziemniaczanej, 6 dkg mąki pszennej, 6 jajek, 0.75 szkl. cukru pudru, sok z cytryny, lukier, kilka orzechów włoskich
Sposób przyrządzenia:
Jajka myjemy, a następnie oddzielamy żółtka od białek. Cukier puder ucieramy z żółtkami aż staną się białe, a masa będzie gładka i puszysta. Dodajemy sok z cytryny do utartej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Mieszając wsypujemy przesianą mąką. Formę wykładamy papierem do pieczenia Paclan i napełniamy ciastem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C i pieczemy babkę ok. 40 min. Kiedy ciasto przybierze złoty kolor, wyciągamy je z piekarnika i formy. Następnie lukrujemy i dekorujemy połówkami orzechów.
"Mazurek Wielkanocny"
Składniki:½ kg mąki pszennej, 3 żółtka, 1 jajko, ½ szklanki słodkiej śmietanki, 1 szklanka cukru, 25 dag masła, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 25 dag rodzynek, skórka otarta z cytryny. Do dekoracji: 5 dag migdałów, 1 żółtko
Sposób przyrządzenia:
Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i śmietanką. W oddzielnym naczyniu utrzeć masło na puszystą masę i stopniowo łączyć je z masą jajeczną oraz mąką. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać. Całość przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać obranymi i pokrojonymi w plastry migdałami. Mazurek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 150 °C. Mazurek jest najlepszy na drugi, trzeci dzień.
"Żurek Wielkanocny"
Składniki:1,5 l wywaru z mięsa i warzyw, 1 l żuru, 50 dag surowej białej kiełbasy, 4 jajka na twardo, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 30 dag pieczarek, 1 łyżka startego chrzanu, 5 ząbków czosnku, 3 liście laurowe, 1,5 łyżki majeranku, 10 ziarenek czarnego pieprzu, sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kiełbasę zalać gorącym wywarem, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30 min. Wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Wyjąć kiełbasę, zupę przecedzić. Dodać chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiełbasę pokroić w plastry. Dodać da żurku. Pieczarki pokroić na ćwiartki, lekko podsmażyć i wrzucić do żuru. Zagotować. Podawać z połówkami jajek.
"Wielkanocne jajka z łososiem"
Składniki:6 jajek, 25 dag wędzonego łososia w plasterkach, 2 łyżki masła, sól i pieprz, cytryna
Sposób przyrządzenia:
1/3 łososia pokroić w cienkie paseczki i obsmażyć na maśle. Wbić jajka i smarzyć aż się zetną mieszając od czasu do czasu, dodać sól i pieprz. Przybrać pozostałym łososiem, pokropić cytryną
"Ciasteczka wielkanocne"
Składniki:15 dag masła lub margaryny, 30 dag mąki pszennej (dodatkowo do podsypywania), 10 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag cukru pudru, 1 jajko + 1 żółtko, 1 łyżka śmietany, cukier waniliowy, lukier lub czekolada do ozdabiania
Sposób przyrządzenia:
Mąki wymieszać z cukrem pudrem , cukrem waniliowym i posiekać z masłem. Dodać jajko , żółtko , śmietanę i szybko zagnieść (gdyby ciasto było zbyt luźne , dosypać mąki). Rozwałkować na pergaminie na grubość ok. 3 mm i wykrawać foremką dowolne kształty. Ciasteczka przenieść razem z pergaminem na blachę i piec ok. 20 minut w temp. 180 st.C. Po ostudzeniu można je polukrować , oblać czekoladą , przełożyć marmoladą lub jedynie posypać cukrem pudrem.